Toți tinerii cu vârsta între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, studenți sau ucenici și nu realizează venituri din muncă, sunt asigurați fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate.

Dacă dorești să afli dacă ai calitatea de asigurat în sistemul public de asigurări sociale de sănătate, trebuie să urmezi câțiva pași foarte simpli.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul CAS Hunedoara, secțiunea Verificare Asigurat - http://www.cnas.ro/cjashd/page/verificare-asigurat.html. Aici introduci CNP-ul și numărul de verificare antispam. Apoi, aplicația va genera un mesaj în care se menționează dacă ești sau nu asigurat, dacă ai cardul național de sănătate emis și data înscrierii la medicul de familie. 

În situația în care se constată neconcordanțe între rezultatul verificării și situația actuală, trebuie să depui la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, sau să transmiți prin poștă la adresa: Deva, str. 1 Decembrie, nr. 16, prin fax la nr: 0254.218.911 sau pe adresa de e-mail carduri@cjashd.ro, următoarele documente:

În plus, toți elevii, studenții sau ucenicii, după împlinirea vârstei de 18 ani, vor primi cardul național de sănătate. Acesta se tipărește și se emite din oficiu prin Poștă, la adresa de domiciliu. Pentru că actele normative nu prevăd un termen de emitere a cardului national față de data împlinirii vârstei de 18 ani, toți cei cărora nu li s-a emis (tipărit) cardul de sănătate beneficiază de servicii medicale, medicamente, în baza verificării de către furnizori a calității de asigurat în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.