CNAS reaminteste furnizorilor de servicii medicale aflati în contract cu casele de asigurari de sanatate, dar si asiguratilor, ca termenul de valabilitate a cardurilor na?ionale de sanatate emise pâna la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotarârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.

Facem aceasta precizare deoarece în ultimele zile institutia a primit semnalari telefonice ca unii furnizori aflati în contract cu casele de asigurari de sanatate au refuzat sa acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv ca acestea detin carduri cu termenul de valabilitate inscriptionat depasit.

Mentionam ca aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate timp de doi ani dupa data de expirare a valabilitatii inscriptionata pe suprafata din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani. În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019.

Totodata, cardurile nationale de sanatate noi care se emit începând cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de sapte ani, conform aceleiasi Hotarâri de Guvern.

Masura de prelungire a duratei valabilitatii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tiparirii a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 – 2019, fondurile respective urmând sa fie direc?ionate spre alte cheltuieli din domeniul sanata?ii publice.

Totodata, reamintim ca acest document este personal si netransmisibil, unul din rolurile cardului national de sanatate fiind de a certifica ca serviciile medicale decontabile din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.