INFORMARE

privind cardurile naționale de sănătate

 

 Reamintire legată de valabilitatea cardurilor naționale de sănătate

 

Pe data de 28 iunie 2018, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se prelungește de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 și reglementează aceeași durată de valabilitate pentru toate cardurile emise după data respectivă.

Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

La nivelul județului Harghita foarte multe carduri ar fi expirat pe data de 30.09.2019, dar în urma acestei hotărâri vor fi valabile până la 30.09.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Asigurații care nu au intrat înca în posesia cardului pot verifica  dacă  li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa Casei de Asigurări de Sănătate Harghita pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sanatate. În cazul în care asiguratul are cardul emis, dar nu a intrat încă în posesia acestuia, lista cardurilor returnate de Compania Națională Poșta Româna, neridicate de la Casa de Asigurări de Sănătate Harghita sau ridicate de către medicul de familie pot fi vizualizate în fisierul atașat pe site-ul instituției (http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-cardurilor-returnate-de-catre-compania-nationala-po-ta-romana.html).

 

Utilizarea cardului  DETALII