Va aducem la cunostinta ca perioada de valabilitate a cardului european si a certificatului provizoriu de inlocuire pentru cardul european de asigurari de sanatate a fost modificat de la 1 an la 2 ani de la data emiterii pentru cardurile europene si certificatele provizorii noi emise, conform prevederilor  Legii nr. 45/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
 Măsura a fost luată in vederea alinierii valabilitatii documentelor emise în România cu cea a documentelor emise în alte state comunitare.
Potrivit legislației în vigoare, cardul european  „poate fi utilizat de către asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale UE” și „nu produce efecte pe teritoriul României și nu creează nicio obligație pentru furnizorii de servicii medicale din România”.
Altfel spus, cetatenii romani asigurati în sistemul național de sănătate pot folosi cardul european de asigurări sociale de sănătate doar pe teritoriul altor țări membre UE.
Cardul european nu poate fi folosit în situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical.


PRESEDINTE-DIRECTOR GENERAL
EC. CARMEN PRODAN

 

Fișiere atașate

CARD EUROPEAN DE SANATATE COMUNICAT .doc